Reporadio.fi
Reporadio -kirjan virallinen kotisivu


Jarmo Viljakainen - Valtiotieteen lisensiaatti, journalisti, tietokirjailija, syntynyt Helsingissä 1948.

Professori, sotilaspoika Olavi Hurmerinta

Tiedonantaja - lehti haukkui minua mustan taantumuksen kätyriksi. Taiteilijaseurassa kovaa kamppailua taistolaisten kanssa. Minua lyötiin keskellä katua, koska pilapiirrokseni eivät olleet kommunistien mieleen.

”Se oli kovaa aikaa. Kyllä Repo oli väärässä paikassa. Hänen aikanaan Yleisradio oli vahvasti äärivasemmalla. Ärsytin kommunisteja pilapiirroksillani. Minua muun muassa tultiin lyömään keskellä katua, kun suhtauduin kommunisteihin niin kriittisesti.. Vastasin väkivaltaan hymyilemällä ja sehän ärsytti niitä vielä enemmän. Pilapiirrokseni käsittelivät suorasukaisesti kommunisteja ja Neuvostoliittoa, mikä johti yhteydenottoihin myös lähetystöstä Tehtaankadulta. Silloinen esimieheni, Uuden Suomen päätoimittaja Pentti Poukka ei niitä kommentteja pahemmin noteerannut. Taistolaiskommunistien Tiedonantaja -lehti haukkui minua melkein joka viikko mustan taantumuksen kätyriksi. Suomen Taiteilijaseuran kokouksissa oli jatkuvaa kamppailua taistolaisten kanssa. Hyvin usein minä olin toinen ääntenlaskija ja toinen oli aina taistolainen! Minulla ei ole mitään hävettävää. Olin oikeassa jo silloin, joten takkia ei tarvitse kääntää. Sotilaspoikanakaan ei mennyt työ isänmaan hyväksi hukkaan!”Olavi Hurmerinta
professori, taidemaalari, pilapiirtäjä, sotilaspoika
s. 27.2.1928, Koski Tl

Opiskeli Turun piirustuskoulussa ja Suomen taideakatemian koulussa 1940-luvulla. Piirsi sanomalehti Uuteen Suomeen 1950-1975, Katso -lehteen ja 30 vuotta Apu-lehteen. Maalannut yli 200 muotokuvaa, satoja maisemakuvia ja paljon grafiikkaa. Työnsä hän on lahjoitti Kosken kunnalle. Tuli tunnetuksi isänmaallisena ja suoraselkäisenä, kantaa ottavana taiteilijana. Piirsi viiltävän kriittisiä pilakuvia mm. reporadiosta, kommunisteista ja Neuvostoliitosta.